HÚSOS 2005. XIII.évfolyam 6.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Közlemény

a magyar és német húsipari szakszervezetek együttműködéséről

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) és a Német Élelmiszeripari Szakszervezet (NGG) 2005. december 15-16-án, Hamburgban tapasztalatcserét folytatott a közép-európai húspiac alakulásáról, a húsipari termékek biztonságáról és a szakszervezetek időszerű feladatairól. Egyetértettek abban, hogy a szakszervezetek számára új kihívásokat jelent a húspiacon végbemenő koncentráció, a munkavállalók és fogyasztók esetenkénti megtévesztése, a kereskedelmi húsbotrányok.

Az NGG és a HDSZ a jövőben növekvő aktivítással kíván részt venni az élelmiszeripari szakszervezetek európai szövetsége (EFFAT) húsipari projektjében, együtt a holland, az angol, a dán és lengyel partnerekkel. Kezdeményezik egy regionális internetes adatbank és fórum létrehozását. A projekt keretében mindent megtesznek, hogy növekedjen a húsipari munkavállalók foglalkoztatásának biztonsága, érvényesüljön a tisztességes bérhez való joga, es növekedjen a kollektív érdekvédelem hatékonysága.

A HDSZ támogatja az NGG törekvését, hogy Németországban a minimálbért 1500 euroban állapítsák meg, és érvényesüljön a húsiparban is. Ez a kezdeményezés elősegítheti az európai minimálbér és a szociális normák megállapítását.

Mindkét szakszervezet elítéli azokat a vállalkozásokat, munkáltatókat, akik visszaélnek a szolgáltatások szabad áramlásával és kirívó hátrányokat okoznak a munkavállalóknak.

Az NGG es a HDSZ megállapodtak abban, hogy információkat cserélnek a húsiparban zajló folyamatokról, a nemzetközi nagyvállalatok piaci terjeszkedéséről. Az NGG megosztja információit a Németországban dolgozó magyar húsipari munkavállalók helyzetéről.

Hamburg, 2005. december 16.

Kapuvári József
elnök
Franz-Josef Möllenberg
elnök