HÚSOS 2003. XI.évfolyam 5.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

Kapuvári eseménynaptár

A Ringa vezetése 2003. augusztus 19.én, közvetlenül az ünnep előtt jelentette be a csoportos létszámleépítést, ami elindította a konfliktust. A HDSZ tárgyaló delegációja szeptember 15.-én írta alá a megállapodást a cég képviselőivel. A két dátum között nagyon sok - időnként egymásnak ellentmondó - esemény történt, amit a krónikák megőriznek. A Kisalföld online újság tudósításaiból tallóztuk az alábbi összeállítást.

*

Ringások a HDSZ szegedi kongresszusán

A Pick-csoporthoz tartozó Ringa Rt. 1100 munkatársából nyolcszáztól megválik, közölte a társaság vezetése a cég szakszervezeti és üzemi tanácsának illetékeseivel. Az rt. felvette a kapcsolatot a megyei munkaügyi központtal is. ( aug. 21.)

*

A Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) augusztus 26-án előzetes tényfeltáró tárgyalásokat kezd a Ringa rt. képviselőivel a társaság gazdálkodásának válságba kerülésével kialakult helyzetről, munkaügyi és foglalkoztatási kérdésekről - közölte a Kisalfölddel Kapuvári József, a HDSZ elnöke. A találkozóra a szakszervezet sürgetésének helyt adva, a kötelezően előírt egyeztető tárgyalásokat megelőzően kerül sor. (aug.22.)

*

Zavarosaknak és érthetetlennek tartja a Ringa rt. tervezett lépéseit Jankó Ferenc, a Húsipari Szövetség elnöke, aki hosszú időn át alkalmazottja, s tíz éven át vezérigazgatója volt a cégnek. ( aug. 22)

*

Kedden még tüntettek, szerdán már arról értesítette dr. Tóth Ervin vezérigazgató a Ringa rt. kapuvári gyárának vágó-daraboló munkatársait, hogy hétfőtől (szeptember 1.) a menedzsment felmentette őket a munkavégzés alól az üzemrészük értékesítésére, bérbeadására kiírt pályázatok eredményhirdetéséig. A cég munkabérüket továbbra is folyósítja és munkaviszonyuk is fennmarad. Az intézkedés mintegy háromszáz embert érint. (aug. 27.)

*

Papp József csornai polgármester, szocialista országgyűlési képviselő elmondta: a válságstáb hétfői ülése után hívta fel a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárát, Szanyi Tibort, aki készséggel tájékoztatta a folyamatban levő tárgyalások menetéről. Eszerint az agrárminisztérium megkereste Leisztiger Tamást, az Arago rt. tulajdonosát a kapuvári üzembezárás ügyében. "A tárgyalások során annyit elért a minisztérium, hogy a befektetői csoport eladná a Ringa kapuvári gyárát egy szakmai befektetőnek" - mondta a képviselő. Az eladáskor, a minisztérium kérésére, mindenképpen figyelembe veszik a beszállítók érdekeit is a dolgozókén túl. (aug. 27.)

*

Megkezdődött a hivatalos egyeztetés a Ringa rt.-nél tervezett termelésátszervezés következtében előállt helyzet kezelésére. A szakszervezet és a társaság megbízottjai több fordulós egyeztetésre számítanak. A budapesti megbeszélésen az ÉDOSZ-székházban a szakszervezet tárgyalóküldöttségét Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke, a Ringa Húsipari Rt. részéről Tóth Ervin vezérigazgató vezette. (aug. 28.)

*

- Hallani, hogy van dán érdekeltségű befektető, ám én félek attól, hogy a külföldi tulajdonos megint csak nem a magyar parasztot akarja helyzetbe hozni, hanem kintről szállítaná a disznót, esetleg olyan korszerű sertéshizlaldát épít, amely leköti a kapuvári gyár kapacitását. Akkor már viszont a fogyasztókkal is megfizettetik a ma még olcsó külföldi húst és a pénz nem a magyar parasztoknál marad, hanem a holland és a dán termelőknél - mondta egy gazda. (aug. 29)

*

A Ringa-bolt előtt tegnap bacon szalonnával a kezében és írásba foglalt tizennégy kérdéssel jelent meg Szakács Imre és Szijjártó Péter győri, valamint Ivanics Ferenc kapuvári fideszes országgyűlési képviselő. A sajtótájékoztató célja az volt, hogy elmondják a kormánynak szánt felvetéseiket, s bemutassák a minisztereknek postázandó Ringa-csomagot. (szept. 2.)

*

A Ringa megállapodott a Debreceni Hús Rt.-vel: a hírt csütörtökön hozták nyilvánosságra, a bérleti előszerződést már szerdán megkötötték. A bérbeadás a vágó-daraboló üzemre, az ehhez tartozó eszközökre és kiszolgáló létesítményekre vonatkozik. A kapuvári gyár a továbbiakban Kapuvári Húsipari Rt. néven működik, erre a célra zártkörű részvénytársaságot alapítanak mintegy 200 millió forintos alaptőkével. A bérbevevő vállalta, hogy jogutódlással az üzem mintegy 400 dolgozóját tovább foglalkoztatja, valamint átveszi a beszállítói szerződéseket is. (szept.4)

*

Biró Péter kapuvári polgármester szerint a Ringa sokáig taktikázott, húzta az időt a kapuvári húsgyár ügyében. A polgármesterről meg olyan hírek terjedtek el a válságos napokban, hogy meghalt volna. Mindenesetre a Ringa és a Rába megroggyanása kétszázmilliós veszteséget jelent Kapuvárnak. (szept. 10.)

*

A kapuvári Ringában a pénteki délutános műszak dolgozóit este hat órakor elküldték haza. Nyolc órakor megjelent egy sárvári őrző-védő cég autója, rájuk bízták a gyár esti őrzését. Kilenc óra tájékán közel húsz ember érkezett, akiknek a gépsorok leszerelése volt a feladata. (szept. 14.)

*

Megegyeztek a Ringa rt. és a Húsipari Dolgozók Szakszervezete megbízottai keddi budapesti tárgyalásukon abban, hogy a társaságtól elbocsátandó 427 ember a kollektív szerződésben és a Munka törvénykönyvében rögzítetteken túl 45 millió forintos pluszjuttatást kap. Ezzel a tárgyalások hosszú szakasza zárult le kompromisszumos eredménnyel. (szept. 16.)