HÚSOS 2001. IX.évfolyam 3.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

Húspiaci hatások Szegeden

Beszélgetés Golhovics Gábor szb-elnökkel

A húsipari vállalatok nagy nehézségekkel küzdenek, s ebben a helyzetben a megszokottnál is jobban figyelnek egymásra. Különösen a Pick, a szakma zászlóshajója áll az érdeklődés fókuszában, ahol az utóbbi időben változások történtek a cég tulajdonosi szerkezetében, menedzsmentjében és alapszabályában is. Hogyan tud az iparág vezető cége megbirkózni a felmerülő általános és helyi gondokkal, várhatóak- e további változások? - kérdeztük Golhovics Gábort, a Pick Szeged Rt. szakszervezeti bizottságának elnökét.

Golhovics Gábor (szemben) kollégái körében egy tanácskozáson
- A szakma általános nehézségeivel a Picknek mindig is szembesülnie kellett, ugyanazok a hatások érnek bennünket, mint bármely más húsipari céget. Említhetem az élőállat árának drasztikus emelkedését, a hazai és a külföldi piacokon a húsáruk iránti kereslet csökkenését, vagy az export-támogatás körüli bizonytalanságot. Ismeretes, hogy tavaly augusztustól húskivitelre támogatás nem volt és az idén csak április 15-től indult újra. Ennek ellenére nálunk nem állt be teljes mértékben az export, aminek köszönhetően közel a korábbi szinten maradt a vágás, tudtunk dolgozni.

- A húsfrásznak nevezett jelenség, amelyet a BSE-kór, illetve a köröm- és szájfájás járvány váltott ki Európából, bizonyos félelmeket és zavarokat váltott ki nálunk is. Milyen jellegű problémák vetődtek föl Szegeden?

- A BSE-kór marhahúsra vonatkozik, ezen a téren visszaesett a termelés nálunk is. Jelenleg egy meghatározó megrendelésünk van, ami május végéig biztosít munkát. Ha újabb megrendelés nem jön, illetve ha a marhavágás átkerül Sopronba, ez veszélyeztetheti ezen a vonalon a foglalkoztatottságot. A sertésvágásban azonban növekedhet a kapacitás, s ott foglalkoztatni tudjuk a kollégákat.

A BSE kóron kívül a száj- és körömfájás okozza a húshisztériát Európában. Úgy tűnik, hogy a magyar piacon nem érzékelhető - véleményem szerint - ennek a hatása. Európában a betegségektől mentes, egészséges állatok húsát keresik, ez bizonyos export lehetőséget biztosít számukra.

Inkább az a probléma, hogy az exporttámogatás hiánya miatt lanyhult a tenyésztési kedv, most gyakorlatilag alapanyaghiány keletkezett, ami miatt egyre magasabbra emelkednek az árak.

- Ezekkel a nehézségekkel milyen összefüggésben áll az a közelmúltban megjelent hír, hogy Makón bezárják a kolbászgyárat?

- A makói üzemünk bezárása gyakorlatilag annak a következménye, hogy az elmúlt években sorozatosan veszteséges volt a termelés. Többszöri vezetőváltással próbáltak ezen segíteni, de eredménytelenül. A minőséget ugyan sikerült javítani, s ezáltal visszakerültek a piacra, de nem olyan mennyiséggel, amely nyereséget hozna.

- Mi lesz az ott dolgozó kollégákkal?

- Jelenleg 86 fő az üzem állománya. Első lépésben értesítést kaptak, hogy 30 napon belül megkapják a felmondást. Ez alatt a makói vezetés az anyacég szakembereivel felmérik, hogy milyen lehetőségeket tudnak felkínálni.

Már most tudjuk, hogy lesznek kollégák, akik nyugdíjba mennek, mások bekerültek Szegedre csontozó munkára. Sajnos a felkínált 14 helyet egyéni okokból többen nem tudták vállalni. Biztos már az is, hogy a Maros utcai telepen folytatott kolbászgyártáshoz is szükség lesz makói munkaerőre. Továbbá Cegléden is tudunk csontozókat foglalkoztatni, főleg fiatalokat, akik vállalják az albérletet. Minden formában megpróbáljuk a makói kolbászgyárból kikerülő kollégák további foglalkoztatását megoldani. Akik nem élnek, vagy nem tudnak élni a felkínált lehetőségekkel, azoknak a cég természetesen kifizeti a járandóságait, az előírt végkielégítést.

Végeredményben Makón egy nagy területen fekvő, ehhez képest kis kapacitással működő üzem zárja be kapuit, de az ott végzett tevékenységet az anyacég tovább folytatja gazdaságosabb környezetben. Másik oldala tehát ennek a történetnek, hogy az anyacégnél kisebb létszámot kell leépíteni a korábban tervezettnél. Közismert, hogy január 1-jétől a Picknél is létszám-stop van, három igazgatóság területén sor került már létszámcsökkentésre, és továbbiak is várhatóak. Ha bővül a tevékenység Szegeden, akkor kevesebb embert kell elküldeni.

- Köszönjük a beszélgetést.

H.L.