2001. IX.évfolyam 3.szám |
IPARÁGI TÜKÖR |
Ki fizeti meg a nagyobb biztonságot?Interjú Dr. Orosz Sándorral, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnökével- Az elmúlt hónapokban az állati megbetegedések miatt meglehetősen erős hisztéria vonult végig az európai élelmiszerpiacon, amely egyaránt foglalkoztatta a termelőket, a feldolgozókat, de még a törvényhozókat is. Megítélése szerint Magyarországon milyen hatásokat váltott ki, mennyire gyűrűzött be ez a jelenség?
Az állatbetegségeket kisérő külföldi reakciókból, intézkedésekből levonhattunk bizonyos tanulságokat, amit azért említek meg, mert a parlament napirendjén éppen most szerepelnek az állategészségügyi -, illetve az élelmiszer törvény módosításáról szóló javaslatok. - Az említett jelenségek mögött kulcsfogalom lett az élelmiszerbiztonság, amelynek a megvalósítása termelési, feldolgozási, kereskedelmi, sőt tudományos problémákat is felvet. Az említett törvénymódosítások tulajdonképpen a korábbi szabályozás folytatásának, vagy az új helyzetre adott válasznak tekinthetők? -Teljesen nyilvánvaló, hogy egy komplex problémával állunk szemben, amelynek a megoldásában csak egyik elem a törvényalkotás. Megjegyzem: az említett törvények módosítása nem az Európai Unióhoz való csatlakozás szabályozási kényszeréből fakad. Ésszerű indoka van annak például, hogy az állategészségügyi törvény külön választja az állatorvosi magánorvoslást a hatósági orvosi feladatoktól, de ez önmagában nem volna sürgős teendő. Véleményem szerint, amit a vitában is elmondtam, nem akkor kell az erőd falát tatarozni, amikor támad az ellenség. Itt a száj és körömfájás, mi pedig az állatorvoslási rendszerünk átépítésével foglalkozunk... - Ami komoly feszültségeket kelt az állatorvosok körében...
Kiváló állategészségügyi szolgálat alakult ki nálunk, amely egyébként feltétele a hatékony élelmiszerbiztonsági rendszernek. Megfigyelhető, hogy a BSE és a száj- és körömfájás körül kialakult hisztéria az élelmiszerbiztonság magasabb szintjét hozza létre Európában, amely sajátos piaci versenyhelyzetet teremt. Versenyelőnyt biztosít a korábbiaknál jóval szigorúbb biztonsági követelményeknek megfelelő vállalkozásoknak. Megítélésem szerint magas színvonalú biztonsági követelményeknek csak olyan élelmiszeripar tud megfelelni, amely mögött a mezőgazdaság önmagában is teljesen átlátható és maximálisan hatékony. Azt kell mondanom, hogy a jelenben érvényesülő agrárpolitika nem ilyen irányba viszi a folyamatokat. A kisgazda politikusok avítt nézetei, az általuk vezetett minisztérium szétesése nem kedvez a magas élelmiszerbiztonsági követelmények teljesítésére képes mezőgazdaság kialakulásának. Az élet persze az ostobaságok ellenére is megy tovább, mára kialakultak azok a vállalkozói csoportok, amelyek nem a politika kívánalmai, hanem a piaci követelmények szerint teszik a dolgukat. - A nagyobb biztonság többe kerül, ki fogja megfizetni, csak a fogyasztó, vagy az állam is vállal bizonyos szerepet? - Piacgazdaságban a termék előállításával kapcsolatos változások a fogyasztókat terhelik. Ha az európai fogyasztó hisztérikusan kapja fel a fejét valamilyen jelenségre, akkor természetesnek veszi, hogy a megnyugtatására szolgáló rendszerek árát megfizeti. Jóval bonyolultabb a helyzet Magyarországon, hiszen a bérek jóval alacsonyabbak, a fogyasztók széles rétege nem képes követni a fölfelé mozgó árakat. Könnyen visszaeshet a fogyasztás, ahogy erre az elmúlt években számos példa akadt.Tehát a magas színvonalú élelmiszerbiztonsági rendszerek működtetése egyenlőre nem hárítható át teljes mértékben a fogyasztókra. A magyar agrárvezetésnek kutyakötelessége olyan lépéseket tenni, hogy átmeneti jellegű megoldásként állami segítséggel lehessen bevezetni az új biztonsági rendszereket. Ezáltal elkerülhetővé válik egyes termékek megdrágulása, illetve a magas árak miatt a fogyasztás visszaesése. Hiába vezetünk be ugyanis a termékeink külföldi eladhatósága szempontjából fontos élelmiszerbiztonsági intézkedéseket, ha közben a hazai piacon szűkül a fogyasztás, s emiatt tönkremennek a vállalkozások. - Az élelmiszerbiztonság terén megoldandó feladatok jelentős része a húsipart érinti. Megbecsülné, hogy az élelmiszeripar ágazatai közül milyen arányt képvisel e tekintetben a húsos szakma? - Megmondom őszintén, hogy ilyen számítással nem találkoztam, de nyilván ez a legkritikusabb szektor, hiszen a termékek kitettsége nagy, szem előtt vannak a termékek és általában hosszú feldolgozási folyamat után jutnak a fogyasztóhoz. Mindebből adódik, hogy az élelmiszerbiztonság növelésével kapcsolatos költségek is a legszámottevőbbek ebben az ágazatban. De emiatt nem halogathatók az intézkedések, oda kell adni a forintokat és megtenni a szükséges lépéseket. Horváth László
|
előző cikk | újság tartalomjegyzék | következő cikk |
rovatban vissza | rovat tartalomjegyzék | rovatban előre |