Szövetségeseink házatáján
Szakértői háttér kell
Alig fél évvel az Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezete (ÉDSZ) legutóbbi
küldöttgyűlése után és néhány nappal az Élelmiszeripari Dolgozók
Szakszervezeteinek
Szövetsége (ÉDOSZ) választmányi ülése előtt arról ültünk le beszélgetni Steer
Lajosnéval(képünkön), a szövetséget alkotó legnagyobb szakszervezet elnökével,
hogy
megvitassuk: igazából milyen problémák foglalkoztatják a mai rendkívül
kiszolgáltatott
helyzetben a dolgozókat, a szakszervezet tagjait.
- Az élelmiszeriparon belül hét szakma különféle gondjaival szembesülnek minden
nap. Hogyan tudják összefogni ezt a szerteágazó területet?
- Az ágazatban az elmúlt évtized elején minden szakma önállóságra törekedett,
saját
szakszervezet alapítására, de mi hamar rájöttünk arra, hogy egyedül gyengék
vagyunk.
Egyesíteni kell az anyagi és szellemi erőforrásainkat, hiszen évszázados
tapasztalatunk,
hogy a szakszervezetek mindig követő magatartási helyzetben dolgoznak. Akár az
állami, akár a vállalati döntések meghozatala után kell képviselnünk a tagjaink
érdekeit, úgy, hogy a lehető legjobb megoldást találjuk meg. Mindezt felismerve
a
boripar, a cukoripar, a söripar, a szeszipar, az üdítőipar, a tejipar és az
ezekkel
foglalkozó tanintézetek összefogva 1993-ban megalakították az ÉDSZ-t, majd
csatlakozott hozzánk két dohánygyár, két húsipari vállalat és néhány más
alapszervezet. Ezt a szerteágazó területet úgy sikerül összefogni, hogy az
iparágak
önálló tagozatokként működnek, mindegyiket külön ügyvivő képviseli a
szakszervezet
vezetésében. Ez a struktúra mintegy 7500 szakszervezeti tagot fog össze és
lényegében
az ÉDOSZ teljes tagságának a 26-27 százalékát mi adjuk. A tagozati felépítés
lehetővé
teszi, hogy az operatív döntések meghozatalához az információkat minden
területről
megkapjuk, tisztában legyünk a helyi gondokkal, tudjuk, hogy mikor és miben kell
segíteni.
- Ez a létszám - bár százalékos arányát tekintve jelentős a szövetségen belül -
az
iparágban foglalkoztatottakhoz képest kevésnek tűnik. Egyetért ezzel?
- Sajnos történelmi tény, hogy meggyengültek Magyarországon a szakszervezetek. A
széthullott nagyvállalatok, a privatizáció, a kormányzat szakszervezet
ellenessége mind
a szervezettség ellen hat. Mintegy 10 év alatt fogyott le az akkori 20 ezres
létszámunk
a mai szintre, de látni kell, hogy az ágazatban dolgozók létszáma is
megfogyatkozott.
Az ÉDSZ működési területén nagyjából 20 ezer a foglalkoztatottak száma, ehhez
képest nem olyan rossz a szervezettségünk, de rögtön hozzáteszem, hogy nem
vagyunk
elégedettek. Kollégáinkkal együtt azon dolgozunk, és ebbe az irányba mutat a
tavaly
novemberi küldöttgyűlésünk határozata is, hogy mindent meg kell tenni a
szakszervezet növekedéséért. Rettentően fontos, sőt talán a legfontosabb a
területi
munka. El kell jutnunk az 5-10 fős kollektívákhoz is, megszervezve a helyi
alapszervezetet, és megnyerve a fiatalokat a mozgalom számára. Ebben a munkában
nagyon lényeges a bizalmi, aki az egyetlen kapocs a munkahelyeken. Az
eddigieknél
lényegesen nagyobb súlyt kell fektetni az oktatásra, arra, hogy mindenki
tisztában
legyen a törvényes lehetőségekkel, a kollektív szerződések fontosságával, a
munkaszerződésekkel stb. Ez egy nagy feladat, amihez viszont elengedhetetlen a
szakmák, tagozatok összefogása. Ezt erősíti a küldöttgyűlésünk határozata is, és
ugyanezt szeretnénk képviselni az ÉDOSZ munkájában is.
- Néhány nap múlva lesz az ÉDOSZ választmányi ülése. (A lapzárta idején. A
szerk.)
Szövetségi szinten mit várnak az együttműködéstől?
- Az általunk megkezdett munkát szeretnénk a szövetség szintjére is
kiterjeszteni,
hiszen az együttműködés csak így fogható szorosabbra. A szövetséget alkotók
mindegyike hasonló problémákkal küzd, ez az egész élelmiszeriparra jellemző. Úgy
látjuk, és szeretnénk elfogadtatni a többiekkel is, hogy szövetségi szinten is
egyesíteni
kell az anyagi és szellemi erőinket. A területi munka és az oktatás mellett
szeretnénk
megerősíteni a jogi és nemzetközi területet is. Olyan szakértői háttér
létrehozására van
szükség, amely mindig rendelkezésre áll és bármelyik terület gondjait segít
megoldani.
Jelenleg többnyire az ÉTOSZ szakembereire támaszkodunk, de úgy látom, hogy az
anyagi források megteremthetők a saját szakmai stáb felállításához.
- A dolgozók szempontjából kulcskérdés a bérhelyzet. Önöknél az idei évre
mekkora
béremelést sikerült elérni?
- Az általános gondok ellenére a szakszervezetünkhöz tartozó iparágak
bérhelyzete az
országos átlaghoz képest elfogadható, bár korántsem vagyunk elégedettek. A
szakágazati átlag 1999. végén 84 691 forint volt, miközben az élelmiszeripari
átlag 47
995 forintot mutatott. Az idei évre a helyi sajátosságok figyelembevételével
átlagosan
9-15 százalék közötti keresetnövekedést tudtunk elérni, és a cégek 80
százalékánál
megkötöttük a megállapodásokat. A cukoriparban például 10 százalékos az átlagos
keresetnövekedés, és 1992 óta sikeresen működik a szakágazati bérmegállapodás. A
helyi kollektív szerződések a lehetőségekhez képest jól működnek, sőt több
iparágban
megkezdődtek a szakágazati KSZ előkészületi tárgyalásai is.
- Végezetül nézzünk egy belátható, de nem túl távoli időpontot. Ön személy
szerint
például 2 év múlva mivel lenne elégedett?
- Egy erős, egységes szakszervezettel, amely megerősített területi jelenléttel
rendelkezik. Amennyiben ezt sikerül elérni, az magával hozza a taglétszám
növekedését is, valamint az egész magyar szakszervezeti mozgalom megerősödését.
Ebben bízom, ezért dolgozunk minden kollégánkkal együtt, és ugyanezt kérem az
ÉDOSZ többi szakszervezeti tisztségviselőjétől is.
- Köszönjük a beszélgetést.
Mayer György