Bizakodással és kétségekkel az egységről
|
Archív felvételünkön jobbról Kapuvári József, Menczer Tibor
és Lakatos Gyula abból az időből, amikor a gabonaipar és a dohányipar is erősítette az ÉDOSZ-t. |
Az ÉDOSZ 50. jubileumi kongresszusán a Húsipari Dolgozók
Szakszervezete közel öt év különállás után újra a szövetség tagja lett. Az
eseményt követő napokban arra kértünk kollégákat, hogy értékeljék a
kongresszuson született döntéseket és mondják el véleményüket a következő
időszak legfontosabb teendőiről. Íme a válaszok.
Vidéki Imréné, a Hűtőipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke:
Úgy érzem, annak ellenére, hogy hosszú ideig készültünk a kongresszusra és a
húsipar visszatérésére, a hosszú előtárgyalás ellenére is előkészítetlennek tűnt a
tanácskozás. Ennek az egyik oka az volt, hogy arról a bizonyos megállapodásról,
amit lényegében a húsipar hozott össze, nem alakult teljes mértékű egyetértés.
Meglátszik abban is, hogy a húsipar tulajdonképpen a kongresszuson lépett be a
sorainkba, az új alapszabály elfogadását követően.
Talán még az előzményhez annyit, hogy miután az alapszabálynak olyan jellegű
módosítása került elfogadásra, amely nem egészen találkozott mindenkinek az
egyetértésével, ebből adódóan egy szervezet egyúttal ki is vált.
Két éven belül a legfontosabb feladat az egységszakszervezet alapjainak a
lerakása. Ezt illetően személyesen eléggé szkeptikus vagyok.
Farkas Andrásné, a Baromfi-ipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke:
Egy kicsit visszakanyarodnék a kongresszus előtti időszakhoz annyiban, hogy a
szövetséget alkotó szakszervezetek többsége mindenféleképpen sürgette a
megújulást, a változást, a pozitív irányba való kimozdulást. Ez a kongresszus
annyiban felel meg ennek a várakozásnak, hogy végre választott egy elnököt, akit
valóban hivatalosan a Cégbíróság bejegyezhet, mint az ÉDOSZ Szövetség
elnökét, ami nagyon fontos ennek a szervezetnek. A másik dolog az, hogy az
alapszabálynak új eleme a korábbi Szövetségi Tanáccsal szemben egy választott
elnökség, amelybe a szakszervezetek egy-egy képviselője választás útján került.
Várakozással tekintünk az elé, hogy ez az elnökség, ebben az összetételében
hogyan tudja majd ellátni a feladatát, miután az elnök és az elnökség hatáskörébe
nagyon sok olyan tevékenység, döntési hatáskör is átkerült, ami korábban a
Szövetségi Tanácsnál, illetve a Választmánynál volt.
Ismeretes, hogy több tagszervezet első számú vezetője nem tagja a testületnek.
Velem együtt öten nem jelöltették magukat, és nemcsak azért, hogy nem kívánták
megmérettetni magukat, mert biztos vagyok benne, hogy mi is kaptunk volna
annyi szavazatot, mint a többi kolléga. Itt részint a korábbi megjegyzések,
amelyek elhangzottak a Húsipari Dolgozók Szakszervezete részéről is, meg az
édesipar képviselőitől is, hogy fiatal, agilis, hozzáértő legyen, hosszútávu
megoldást jelentsen, nyugdíjas ne legyen ... Hozzá kell tenni, hogy Vidékiné és
én is nyugdíjasként tevékenykedünk. Ezért meglepő, hogy amikor az Elnökség
megválasztásra került, három nálam idősebb kolléga lett a testület tagja.
Az nagyon jó dolog, hogy az ÉDOSZ kezd egységesebbé válni és a húsipar ismét
a szövetségben dolgozik. Nem jó dolog viszont, hogy a Gabonaipar
felfüggesztette a tagságát és néhány nap múlva kiderül, hogy kilépett, vagy sem.
Lehetséges, hogy ez a folyamat nem állt meg, tehát a szkeptikus véleményeket
ebben a tekintetben el tudom fogadni.
Azt hiszem, mindenki várakozással tekint az elkövetkező néhány hónap elé, és én
a hozzászólásomban a kongresszuson is elmondtam azt, hogy nagyon fontos
dolog lesz a 2000. évi költségvetés tárgyalása, illetve elfogadása. A kérdés az
adott helyzetben az, hogy tudjuk-e emelni a tagdíjat, vagy nem tudjuk emelni,
ami a szövetség működéséhez kell.
Úgy gondolom, és ezt a szövetség elnökének egy konzultáció keretében
elmondtam, hogy ez a szervezet úgy tud egyben maradni az elkövetkező időben,
ha minden jelenleg szövetséges szakszervezetet egyformán kezel a vezetés. Tehát
nincs kicsi, nagy, gazdag vagy szegény tagszervezet, ezt értem ez alatt. Az új
vezetés ne legyen türelmetlen az elképzelések megvalósításában, kell kifutási idő,
hogy a pillanatnyilag várakozó állásponton lévő szervezetek lássák: valóban
történt-e pozitívum? Mennyiben és mi az, ami a szervezetet meggyőzi a további
szövetségben maradáshoz. Ne legyen erőszakoskodás, diktátum, és ne legyen,
hogy csak az a jó irány, amit az új vezetés elképzelt, és mindenképpen azt kell
megvalósítani. Tehát hallgassuk meg egymást, legyen véleményütköztetés, és
fogadjuk meg a kisebbségi véleményt is.
Bezdán János, a HDSZ elnökségének tagja:
Örömmel vettem, hogy a kongresszus ülésén az alapokmányban érvényesültek
azok az elképzelések, amelyeket a HDSZ megfogalmazott, és késő estére
gyakorlatilag kérhettük a szövetségbe való felvételünket. Nagy várakozással
tekintünk az elé a kongresszust követően, hogy a megválasztott elnök és az
elnökség hogyan tudja ezt az új elképzelést majd megvalósítani. Maga az
elnökség, illetve az alelnökök személye garancia lehet a véleményem szerint arra,
hogy meg fog mozdulni valami az ÉDOSZ-szövetségben, és ennek hatását majd
az alapszervezetekben is érezhetjük. Reméljük, hogy az a szakgárda, amely az
elképzelések között szerepel, rövid időn belül személyekben is megjelenik, és
ezáltal egy szövetségi szintű összefogott munka elkezdődik.
Egy alapszervezet szempontjából tekintve elmondhatom, hogy amíg nem voltunk
szövetségi tagok, a megyében addig is azt tapasztaltam, hogy a többi ÉDOSZ-
szövetséghez tartozó cégekkel egyfajta kapcsolatot mindig tartottunk. Ők várták
elsősorban és együtt drukkoltunk, hogy ez a szövetség létrejön. Alapszervezeti
szinten különben én azt várom, hogy a megyében lévő szövetségeseinkkel tudunk
találkozni, egyeztetni, véleményt cserélni és egymás munkáját támogatni. Most,
hogy az ÉDOSZ-szövetségbe léptünk, ettől azt várom, hogy amit eddig egyedül
csináltunk, azt szövetségi szinten közösen végezzük és együtt gondolkodva
előrébb tudjunk lépni.
Tóth Ferenc, a HDSZ elnökségének tagja:
Személyes véleményem és a tagság véleménye szerint is egy olyan erős
szövetségre van szükség, amely tárgyalóképes a kormánnyal és a többi
szakszervezeti tömörüléssel is, olyan koncepciókkal, tervekkel rendelkezik,
amelyek elfogadhatók az állam képviselői és a dolgozók által is. Külkapcsolat is
kell, olyan partnerek, akik segítenek nekünk a tapasztalataikkal, hogy fejleszteni,
iskoláztatni tudjuk a dolgozóinkat, a szakszervezeti tagokat. Úgy érzem, nehezen
született meg ez a csatlakozás, de a lehetőség benne van. Gondolok itt arra, hogy
Kapuvári kolléga lett az elnök, elfogadták a feltételeket, amelyeket mi szabtunk a
csatlakozáshoz.
A megyében az ÉDOSZ, mint szövetség nem működik, egy kollégával, a MIZO
alapszervezetének elnökével sűrűn találkozom. Vannak közös dolgaink, akciók,
amelyeket együtt szervezünk, jól kijövünk vele, és egyetértett a csatlakozással.
Sóki Gyula, a Sütőipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke:
A sütőipari szakszervezetnek mindig az volt a véleménye, és ezt számtalan
formában kifejezésre juttatta, írásban, fórumokon, hogy a jövő útja az
egységszakszervezet megteremtése, és ez több annál, mint egy szakszervezet
visszajövetele. Őszintén nagyon örülünk, hogy visszajöttek a húsos kollégák, és
ez lehetőséget teremt arra, hogy egy építkezési folyamat induljon el a szövetségen
belül. Mi sütősök úgy képzeljük el, hogy két éven belül létre kell hozni az
egységszakszervezetet. Ez a széttöredezett, anyagi és szellemi erőt szétforgácsoló
szakszervezet nem tud erőt felmutatni, és egyre inkább szembetaláljuk magunkat
tőkeerős, szakmailag felkészült, uram bocsá, politikai befolyással is rendelkező
munkaadókkal. Másodsorban: többezer kis vállalkozás működik, ahol nem lehet
önállóan szakszervezetet létrehozni. Tehát az a jövő, hogy egy
egységszakszervezetet létrehozzunk.
Szerintem a szövetség legfontosabb feladata a közeljövőben, hogy egy olyan
szakmai gárdát hozzon létre, és ennek a finanszírozására a szövetséget alkotóknak
meg kell teremteni a feltételeket, hogy szakmai segítséget tudjon nyújtani a
szövetséget adó szakszervezeteknek. Tehát egy kollektív szerződés kötéshez
munkajogász kimenjen, nemzetközi szervezetekkel kapcsolat legyen, nyelvet
beszélő emberrel, stb. Két éven belül az egyesülési kongresszust elő kell
készíteni. Ez egy nagyon sziszifuszi, nehéz munka, mert részben
szakmacsoportokat kell létrehozni és bizonyos egzisztenciális kérdéseket is
rendezni kell, de ez a legfontosabb feladat.
Az egységszakszervezet létrehozásának célja, lényege, hogy az alapszervezetek
több segítséget, szakszerű támogatást kapjanak. Szóval nem a szakszervezeteket
kell megosztani, hanem egy egységes szakszervezetben kell az egyes
szakágazatok igényének megfelelően tevékenykedni. Európa nyugati felében is
úgy van, hogy egyesülnek a szakszervezetek, nagyon erős bázist hoznak létre,
vagy hoztak már létre, és amikor arról van szó, hogy egy adott szakmának kell
kollektív szerződést megkötni, akkor ez az erős szakszervezet együttesen lép föl
az érdekek védelmében. Ez a jövő útja. És ez több annál, mint csak az ÉDOSZ-on
belüli egység megteremtése, mert ha ezt felismerik a többi szakma területén is, és
netán szakágazatok, ágazatok között is létrejön egy egyesülési folyamat, akkor ez
önmagában az MSZOSZ-t is erősíti és a sokat hangoztatott fordulathoz vezet. .
Meggyőződésem, hogy egy ponton túl az egész konföderáció különállása is
értelmetlenné válik.
Németh György, a HDSZ alelnöke:
Mindenki nagy várakozással tekintett az ÉDOSZ 50. kongresszusa elé. Így a
Húsipari Dolgozók Szakszervezete is. Ezen belül az ide meghívott küldöttek,
köztük én is. Azzal, hogy ismét létrejött az ÉDOSZ-szövetség a HDSZ
részvételével, a véleményem és elvárásom szerint egy új stratégia mellett, olyan
közös összefogást sikerült kialakítani, amely az Élelmezésipari Dolgozók
Szakszervezeteinek Szövetségét előrébb viszi. Gondolok a szorosabb
együttműködésre, a külső megjelenésre, és arra, hogy a tagjainknak a jövőt
illetően megfelelő elképzelést tudunk letenni az asztalra.
Mint alapszervezeti vezető, mindenképpen összefogást várok ettől az új
szövetségtől. Az élelmiszeripar az Európa Unió felé halad, konkrét
információkat, közgazdasági, jogi és egyéb segítséget várok a megnövekedett
érdekvédelmi feladatokhoz.
Somogy megyében jó néven, pozitívan értékelték a kollégák az ismételt
szövetségre lépést, az alapszervezet tagjai örülnek neki, hiszen végül is a húsipar
korábban is az ÉDOSZ-hoz tartozott.
(hl)