HÚSOS 2012. XXX. évfolyam 6.szám
IPARÁGI
TÜKÖR

Szakmai és egzisztenciális csődhelyzet

Az egyik legnagyobb múltú és egyik legismertebb honi húsfeldolgozó közelgő megszűnése kapcsán szociális katasztrófa fenyeget Gyulán. A felszámoló a termelés és finanszírozás ellehetetlenülésére hivatkozva a korábban elbocsátott 30 ember mellett további 300 munkahely megszűnését jelentette be november 26-án. Lapzártakor a HDSZ december 8-ra demonstrációt hirdetett a Vidékfejlesztési Minisztérium elé, míg a tárca a felszámolót hibáztatja és soron kívüli kormányzati intézkedést ígért.

Veszteség, veszteség hátán

„A Gyulai Húskombinát 2007 óta tartósan veszteséges. Az éves üzemi mínusz 3-400 millió forint között volt, így a felhalmozott veszteség elérte a 1,4 milliárd forintot, amelyet a felszámolás kezdetéig a tulajdonos finanszírozott. Én felszámolás elrendelése után október 26-án, a vagyonfelügyelő hívására érkeztem a céghez, és akkor összesen 92 ezer forintot találtam a cég számláin. Áttekintve a banki és megrendelési szerződéseket, valamint a havi rezsiköltségek nagyságát, felszámolóként megállapítottam: a gyulai üzem ez év augusztusától semmilyen plusz forrásbevonásra nem számíthat, sőt a bankok október elejétől el is vonták a vevői árbevételét, ezért a felszámolás kezdetére nem volt szabad forrás a termelés finanszírozására - mondta kérdésünkre Máté Istvánné, az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. megbízottja, a Gyulai Húskombinát felszámolója.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Gyulai Húskombinát október 3-i rendkívüli igazgatósági ülésén a tulajdonos HAGE-Nagisz Zrt. képviselői úgy határoztak: nem finanszírozzák tovább a cég veszteségeit. Ennek nyomán október végére összehívták a részvénytársaság rendkívüli közgyűlését. Itt a további működés nem reális forgatókönyve mellett a felszámolás, az öncsőd vagy a végelszámolás kérdésében kellett volna dönteniük. Ám egy kisebb hitelező felszámolási kezdeményezése miatt már október közepén elrendelték a cég felszámolását, így érdemi döntés nem maradt a rendkívüli közgyűlésre.

Közben a Gyulai Húskombinát két finanszírozó pénzintézete, a Kereskedelmi és Hitelbank, valamint a CIB Bank behúzta a kéziféket. Az összességében 1 milliárdos tartozásra hivatkozva a cég számlájára beérkező pénzeket levették, ennek összege október eleje óta eléri a 600 millió forintot. Így viszont az egyébként is likvid forrásokban és forgóeszköz-finanszírozásban mindig is gyengén álló húsfeldolgozó az összeomlás szélére került.

A pénzintézetek magatartását, amelyek így több százmillió forintot vittek el, rosszhiszeműnek nevezte a Húsosnak nyilatkozó felszámoló. (Ma is vita tárgya, hogy ezek a pénzek a céget, vagy a bankokat illetik.) Máté Istvánné hozzátette: hamis elképzelés volt, hogy a stratégiailag kiemelt státuszú cég állami felszámolója majd pénzt hoz a céghez. Ugyanakkor nem tagadta, hogy az ilyen cégek felszámolásának gyakorlata nem kiforrott. Ennek az a magyarázata, hogy az ezzel kapcsolatos törvénymódosítás friss. A teljes képhez az is hozzátartozik, a befektetésekkel foglalkozó MFB Investnek nincs törvényi felhatalmazása arra, hogy hitelt nyújtson felszámolás alatt lévő cégnek.

A felszámoló szerint a 24. óra utolsó perceiben van a vállalat, mert tartalékai elfogytak, ezért a jövő évre vonatkozóan sem vevőivel, sem beszállítóival nem tud szerződést kötni, a dolgozók többsége állásidőn van, ez pedig termelés nélkül is havi 120 millió forint költséget jelent, amely mögött nincs termelési érték és bevétel. Ezért november 26-án a korábban bejelentett 30 fő mellett újabb, 300 fős leépítésről döntött. Ez véleménye szerint az emberekkel szembeni felelős magatartás a felszámoló részéről, mert így remény van arra, hogy a dolgozók decemberben és jövő januárban megkapják a bérüket és majd a végkielégítésüket. Ez összességében bruttó 450 millió forintot jelent.

Stratégiai nesze semmi

Balról a gyulai kollégák

Arról a Húsos korábban többször beszámolt, hogy újkori története során nem most került először nehéz helyzetbe a Gyulai Húskombinát. A csőd vagy felszámolási eljárás már 2009 májusában is felmerült, amikor jelentős likviditási gondokkal küzdött az idén 144 éves békési cég. Akkor 1 milliárd forintos forgóeszköz-hitelt kapott kereskedelmi bankoktól úgy, hogy ennek 80 százalékára az állami MFB garanciát vállalt. Ám a beérkezett pénz fele azonnal a tulajdonosokhoz került, akik korábban kisegítették a veszteséges cégüket.

Nem kis kanyarok közbeiktatásával, de végül nem vállalt kisebbségi tulajdonosi szerepet a Gyulai Húskombinátban az állam sem, holott erről kormányzati ígéretek szóltak, sőt egy finanszírozási terv is készült. Az elképzelés megvalósításába bekapcsolódott Orbán Viktor miniszterelnökön kívül Lázár János előbb frakcióvezetőként, majd a Miniszterelnöki Hivatalt vezető államtitkárként, mellettük pedig Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és helyettese, Budai Gyula államtitkár. Igaz, a feldolgozót stratégiai, kiemelt céggé nyilvánították. Ám, mint kiderült, utóbb ez nem jelentett semmit.

A helyzet miatti elkeseredésükben október 9-én a Gyulai Húskombinát HDSZ szervezetének kezdeményezésére a munkavállalók tiltakozó demonstrációt tartottak a városháza előtt, ahol a jobboldali városvezetés minden segítséget megígért.

A november 26-án bejelentett 300 fős elbocsátás kapcsán a szakszervezet „fekete karácsonyról” és szociális csődhelyzetről beszél. Petrusán Györgyné gyulai érdekvédelmi vezetőtől megtudtuk, december 8-ra a Vidékfejlesztési Minisztérium elé demonstrációt szerveznek, ahol a Gyulai Húskombinát sorsa mellett az egész magyar húsipar kétségbeejtő helyzetére szeretnék felhívni a közvélemény és a döntéshozók figyelmét.

Közben a vidékfejlesztési tárca közleményt adott ki, amelyben bírálják a felszámolót, aki a kormányzati szándék ellenére nem a nagy múltú üzem „megmentésére törekszik.” Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ezért felkérte Budai Gyula államtitkárt, hogy haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vezetésével a húskombinátról. A közleményt Máté Istvánné érdeklődésünkre nem kívánta kommentálni, mivel a megszólított a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. A felszámoló a távirati irodának elmondta, szerinte a folyamatos termeléshez az üzemnek mintegy félmilliárd forintra lenne szükséges, ennek azonban csak a töredéke áll rendelkezésre. A gondokat súlyosbítja, hogy a húskombinát a pénzpiacon nem jut hitelhez, források nélkül viszont nem készíthető üzleti terv 2013-ra, és szerződéseket sem tud felelősséggel kötni a megrendelőkkel.

Alt Norbert gyulai alpolgármester felháborítónak nevezte, ha egy stratégiailag kiemelt vállalatnál a felszámolás két hónapon belül a termelés azonnali befejezését és a dolgozók csoportos elbocsátását jelenti. Hozzátette: azt várják el, hogy a felszámoló is tegyen meg mindent a cég megmentéséért, egy azonnali bezárás és leépítés helyett.

Súlyos következmények

A Gyulai Húskombinát megszűnésének társadalmi, gazdasági és politikai következményei helyben nehezen beláthatóak. A közel 400 foglalkoztatott és beszállítókkal együtt több mint ezer ember nem tudni, hol helyezkedik el. A sok hátránnyal küzdő Békés megyében alig van álláshely. Szakmai és egzisztenciális csődbe jutnak emberek. Van olyan család, ahol nem csak a férj és a feleség, hanem gyerekük is a cég dolgozója - hívta fel a figyelmet Nagy János szakszervezeti főbizalmi. Aki megjegyezte, sok elbocsátandó dolgozó 50 év feletti, fél életét a gyulai üzemben húzta le. Ehhez ért, a kisujjában van a szakma, de kérdés, hogy a kevés lehetőséget kínáló Békés megyei munkaerőpiacon hogyan boldogulnak majd.

„Egzisztenciális katasztrófáknak nézünk elébe, miközben megszűnik a közel másfél száz éves gyulai nagyüzemi húsipar, s nem lehet tudni, eltűnnek vagy sem keresett termékei” - mondta a Húsosnak Petrusán Györgyné, a HDSZ gyulai elnöke.

Bod Tamás