HÚSOS 2004. XII.évfolyam 2.szám
SZAK-
SZERVEZETI
ÉLET

Hírek

A Húsipari Dolgozók Szakszervezetének választmánya az ősz folyamán, Gyulán ünnepi ülést tart abból az alkalomból, hogy 15. éve alakult meg az önálló húsos szakszervezet. Erről a testület a legutóbbi, soros ülésén határozott.

*

Elhúzódnak az idei bértárgyalások, május elsejéig még több cégnél nem sikerült bérmegállapodást kötni. A Pick Szegednél a vállalti szakszervezeti tanács titkos szavazáson kapott felhatalmazást a tagságtól, hogy a bérmegállapodás kiharcolása érdekében az érdekvédelem minden törvényes eszközét alkalmazza. A szavazás eredménye azt mutatja, hogy Szegeden fogytán a türelem.
Lapzárta után sztájkbizottság alakult.

*

Megkezdték az előkészületeket azoknál az élelmiszer-ipari vállalatoknál, ahol európai üzemi tanács hozható létre. Ezeknél a cégeknél a csatlakozás azonnali konkrét lépésekben nyilvánul meg.

*

Több szakszervezettel egyetemben az ÉDOSZ is levélben tiltakozott az Európai Bizottságnál a munkaidő beosztásával összefüggő tervezet ellen. Mint ismeretes új irányelveket kívánnak elfogadni, amely lehetőséget adna a munkaadóknak a munkaidő esetleges meghosszabbítására, illetve a munkavállalókra nézve hátrányos "rugalmas" időbeosztásra. A tervezetet az európai szakszervezeti mozgalom egységesen elutasítja.

*

Az európai agrár és élelmiszer-ipari szakszervezeti szövetség, az EFFAT elhatározta, hogy működési területén regionális szinten megszervezi az európai bértarifa tárgyalások (béralku) koordinációját. A regionális koordináció célja, hogy az európai gazdaság termelékenységének növekedésétől ne szakadjanak el a bérek.

*

Az MSZOSZ soros elnökségi ülésén vagyonpolitikai kérdésekről tárgyal.

*

Az élelmiszer-ipari ágazati párbeszéd bizottság megtartotta első ülését, ahol Dr. Kovács Imrét választotta meg elnökének és elfogadta az idei munkaprogramját.

*

A HDSZ megállapodás tervezetet adott át a Hússzövetségnek egy húsipari párbeszéd bizottság létrehozására. Várhatóan a Hússzövetség májusi ülése ad választ a szakszervezet javaslatára.