HÚSOS 2004. XII.évfolyam 2.szám
BÉR
ÉS
MUNKA

Béremelés nélkül az idei év elképzelhetetlen

Aktuális és nem egy esetben feszítő kérdésekről ültünk le beszélgetni Bezdán Jánossal, a Húsipari Dolgozó Szakszervezetének gyulai elnökével, a helyi üzemi tanács vezetőjével. Az érdekvédelem első embere szólt arról a március közepén megtartott aktívaértekezletről, amelyen a menedzsment részvételével tisztázták a Gyulai Húskombinát jövőjéről terjesztett híresztelések valóságalapját. Bezdán János beszélt lapunknak a régi szakszervezeti tagok küszöbön álló köszöntéséről, a május végén hagyományosan rendezendő Családi majálisról és a szakszervezet bérharcáról. Ezzel kapcsolatban kijelentette: az idei esztendő elképzelhetetlen béremelés nélkül. Megtudtuk, 8 százalékos bérkövetelésüket már tavaly decemberben megtették, de hivatalos választ április közepéig nem kaptak.

Gyulán választ várnak

Bezdán János érdeklődésünkre elmondta, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) gyulai alapszervezete mintegy száz bizalmi és helyettese részvételével március közepén kibővített aktívaértekezletet tartott. A kétórás, nyílt légkörű megbeszélésen az érdekvédelmi szervezet tagjai, valamint Martos Géza megbízott vezérigazgató, Kovács Lajos, a Gyulai Húskombinát Rt. igazgatóságának elnöke és Kapuvári József, a HDSZ elnöke vett részt.

Mi az igazság?

Az aktívaértekezlet résztvevői azt próbálták tisztázni, hogy az elmúlt időszakban milyen hírek keltek szárnyra a húskombinát jövőbeni sorsával, főként egy lehetséges tulajdonváltással kapcsolatban, s hogy ezeknek van-e bármilyen valóságalapjuk. A szakszervezeti bizalmiak és helyetteseik a találgatások kapcsán kérdezték a tulajdonos képviselőjét, valamint a menedzsment első emberét. Kiderült, a híreszteléseknek nincs valós alapja. A vezetés beszámolt a tavalyi eredményekről és az idei gazdasági célkitűzésekről, a bérrel kapcsolatos tervekről és az EU-csatlakozással kapcsolatos teendőkről. Az érdekvédelmi szervezet tagjai egyebek közt megtudták, hogy a közel 1100 alkalmazottat foglalkoztató cég létszám-gazdálkodásában az idén nem várható érdemi változás. Bezdán János megítélése szerint a megbeszélés résztvevői úgy álltak fel a tanácskozás után, hogy sikerült tiszta vizet önteniük a pohárba, egyben hiteles cáfolatát hallották az utóbbi időben a Gyulai Húskombináttal kapcsolatban terjengő pletykáknak.

Reális bérkövetelés

Beszélgetőpartnerünk más témára térve megjegyezte: az idei évre szóló bérkövetelésüket az elmúlt év decemberében átadták a részvénytársaság vezetőinek. Ebben a várható 6 százalékos infláció mellett 8 százalékos béremelést látnak elengedhetetlennek, ami 2 százalékos reálbér-növekedést jelentene. A szakszervezeti vezető szerint mindez visszafogott, egyben reális bérkövetelésnek minősül. - Az idei év elképzelhetetlen béremelés nélkül, ugyanis ez tavaly elmaradt, s a magunk részéről meg vagyunk győződve, hogy a húskombinát alkalmazottai meghozták az áldozatot a cég érdekében, ugyanis megértve a nehezedő gazdasági és kereskedelmi helyzetet, többlet-teljesítmény mellett 2003-ban kevesebb fizetést vittek haza. Ez még egyszer nem fordulhat elő - hangoztatta Bezdán János. A szakszervezeti vezető hozzátette: az elmúlt négy hónapban nem kaptak érdemi, hivatalos választ bérkövetelésükre, amelyben bizonyára szerepet játszhatott az is, hogy februárban váltás történt a vezérigazgatói poszton. Mindehhez hozzátette: értesülései szerint a cég 3,5 milliárd forintban akarja meghatározni az idei bérkeretet, ami a jelenlegi dolgozói létszám mellett nem biztosítja a 8 százalékos béremelés lehetőségét. Így két megoldás lehetséges. Vagy a bérnövekmény mértéke nem éri el a szakszervezet által javasoltat, vagy eléri, ám mindez valamivel kisebb dolgozói létszám mellett teljesül.

A szakszervezet és az üzemi tanács gyulai elnöke elmondta: a munka ünnepéhez és az európai uniós csatlakozás dátumához közeledve (lapunk április közepén beszélt Bezdán Jánossal) rossz üzenete van annak, hogy nincs még bérmegállapodás. Az érdekvédelmi vezető mindehhez hozzáfűzte: az elmúlt két évben Gyulán gyakorlatilag semmi nem valósult meg a kormány által hangoztatott bérfelzárkóztatásból, amelynek eredményeként közelednének egymáshoz a magyar és az uniós bérek. A szakszervezet vezetése szerint némi feszültséget jelentett az elmúlt években a nagy gyulai élelmiszer-feldolgozóban, hogy a gazdasági kényszer diktálta nadrágszíj- meghúzásban a cég egésze nem egyformán vesz részt, ekként a legnagyobb terheket a dolgozók vállalták.

Családi majális

Bezdán értesülései szerint a magyar húsipar néhány cégénél már megtörtént az idei béremelés, ahol a kereset növekedése 6-8 százalékos volt. Gyulán egyelőre csak a szociális ügyekben van elmozdulás, ott is csupán annyi, hogy az idei első félévre megkapják a tavalyi bázisnak megfelelő pénzt.

- Bérnövekedésnek és ezzel együtt bérmegállapodás lenni kell, különben a szakszervezet megfelelő lépéseket tesz, mert a türelemnek és a megértésnek is van határa - hangsúlyozta a HDSZ gyulai vezetője. Aki jelezte: értesülései szerint a formálódó üzleti tervből kiszivárgott információk szerint a tulajdonos is hajlik, igaz nem tudni, milyen mértékű béremelésre.

Végül Bezdán János elmondta, hogy április végén, május elején köszöntik nyolc munkatársukat, akik már legalább három évtizede tagjai a szakszervezetnek. Eközben pedig gőzerővel folynak az előkészületek a május utolsó hétvégéjén, immár nyolcadik alkalommal megrendezendő Családi majálisra, ahova ismét ezreket várnak egy nap önfeledt szórakozásra, kikapcsolódásra.

Bod Tamás